Danmark sander til i regler og bureaukrati

Lovgivningen vokser og vokser, hvilket er med til at skabe tonsvis af bureaukrati, som langt hen ad vejen hverken gavner borgere eller virksomheder. Økonomer har eksempelvis fundet frem til, at overregulering kan reducere den økonomiske vækst markant. Det skyldes bl.a., at virksomheder og borgere skal bruge ressourcer på bureaukrati og regler, som ellers kunne have være brugt på noget mere fornuftigt.

I perioden 1989-2021 er antallet af ord i den danske lovgivning steget med 163 %, mens antallet af administrativt ansatte i den offentlige sektor i det sidste årti er steget med 23.400.

Det er langt fra en holdbar udvikling.

Indfør en bindende bureaukratilov

Liberal Alliance foreslår at indføre en bindende bureaukratilov, som tager udgangspunkt i tilgangen fra klimaloven. Bureaukratiloven skal bl.a. forpligte regeringen til at udpege en minister, der er ansvarlig for arbejdet i medfør af loven. Denne minister skal give en årlig status og fremlægge initiativer, som kan realisere de bindende mål.

1 regel ind, 2 regler ud

Liberal Alliance mener, at der skal indføres et bindende mål i lovgivningen om, at der skal fjernes to regler, hver gang der indføres en ny. Dette skal bidrage til at nå målsætningen om en reduktion på minimum 15 % af reglerne i 2030.

Dermed bliver danskernes hverdag mindre bøvlet – selv når der indføres nye regler.

Mindre lovgivning

Liberal Alliance foreslår at indføre et bindende mål om at tilbagerulle 10 års stigninger i antallet af ord i love og bekendtgørelser. Dette svarer til, at lovgivningen reduceres med ca. 3 mio. ord.

Færre administrativt ansatte i den offentlige sektor

Der er alt for mange administrativt ansatte i den offentlige sektor, som ofte arbejder med ikke-borgernære opgaver. Det er uholdbart.

Liberal Alliance ønsker derfor at indføre et bindende mål om at tilbagerulle antallet af administrativt ansatte i det offentlige – de såkaldte kolde hænder – til samme niveau som før Mette Frederiksen blev statsminister i 2019. Med vores økonomiske plan vil derfor afbureaukratisere den offentlige sektor for i alt 22,4 mia. kr.

Afbureaukratisering i staten

Ifølge CEPOS er antallet af administrativt ansatte og ledere i staten steget fra 73.900 i andet kvartal af 2019 til 91.800 i sidste kvartal af 2024. Det er en stigning på 17.900 kolde hænder, som vi ønsker at tilbagerulle.

Beregninger fra Finansministeriet viser, at staten vil spare 764 mio. kr. ved at afskedige 1.000 administrativt ansatte inkl. overhead. Derfor vil vores økonomiske plan frigive 13.6 mia. kr.

Afbureaukratisering i regionerne

Ifølge regeringens 2030-plan er der fra 2019 til 2023 ansat 1.509 ekstra administrativt ansatte i de danske regioner ekskl. ledere. Der er ikke overraskende blevet ansat flere siden 2023, men bare ved at tilbagerulle ansættelsen af kolde hænder fra 2019 til 2023 vil vores økonomiske plan frigive 1 mia. kr.

Afbureaukratisering i kommunerne

Med vores økonomiske plan vil vi også indfri det kæmpe sparepotentiale, som adskillige benchmarking-analyser viser, at der er i kommunerne. Med andre ord vil vi kræve, at alle 88 kommuner skal administreres lige så effektivt som de 10 bedste kommuner. Der er mange dygtige ansatte ude i kommunerne. Derfor kan vi også godt tillade os at være ambitiøse på deres vegne og sætte krav til dem. Regeringens egen benchmarking analyse peger på, at der kan spares 8,5 mia. kr., mens samme tal ifølge CEPOS’ analyse er 7,9 mia. Vores økonomiske plan tager udgangspunkt i CEPOS’ analyse, som altså er et mere konservativt bud end regeringens eget.

Færre byrder for erhvervslivet

Erhvervslivet er underlagt meget regulering, selvom en række regeringer har haft stort fokus på at nedbringe byrderne i den danske lovgivning. Særligt EU har pålagt erhvervslivet mange regler. Liberal Alliance foreslår at indføre et bindende mål om, at de erhvervsøkonomiske byrder maksimalt må udgøre 30 mia. kr. i 2030 – også selvom EU påfører danske virksomheder nye byrder. Det vil kræve reduktioner svarende 6 mia. kr.

Til gengæld vil vi skære 4 mia. i erhvervsstøtte. Virksomhederne kan nemlig godt selv – hvis bare vi lader dem. Med vores politik får erhvervslivet derfor færre benspænd fra det offentlige. Men frihed og ansvar går hånd i hånd, så til gengæld skal erhvervslivet i højere grad kunne klare sig selv uden offentlig støtte. Det kan de også sagtens – for i Danmark skaber vi nogle af de bedste virksomheder i hele verden.

Afbureaukratiseringsudspil

Danmark har brug for en bindende bureaukratilov

Afbureaukratisering må ikke længere blot være et valgslogan