Du behøver ikke tage vores ord for, at den er gal
På grund af forslagets vidtrækkende konsekvenser har en lang række meningsfæller og uafhængige eksperter allerede kommenteret på, hvad effekten af det vil være på nationaløkonomien.
Carl-Johan Dalgaard, økonomisk overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet
Danmarks økonomiske overvismand har påpeget, at en fastfrysning af pensionsalderen ved 70 år i 2040 vil efterlade et stort hul i statskassen, og at Danmark ville komme til at mangle omkring 1,5 procent af BNP:
”Det ville betyde, at man årligt skulle finde en anden måde at styrke statsfinanserne med i omegnen af 45 mia. kr. herfra og til solen brænder ud”, har Carl-Johan Dalgaard udtalt.
Og det kommer ifølge overvismanden til at kunne mærkes:
”Det vil være vanskeligt at finde pengene uden at reducere de offentlige udgifter markant eller hæve skatterne”.
Michael Svarer, tidligere økonomisk overvismand
Også Danmarks forhenværende økonomiske overvismand, Michael Svarer, er særdeles skeptisk overfor statsministerens pensionsmelding.
Ifølge den tidligere overvismand vil forslaget nemlig ”lægge dansk økonomi i ruiner”.
”Det vil resultere i permanente underskud på de offentlige finanser med stigende gæld”, har Michael Svarer udtalt.
For ifølge ham er den nuværende velfærdsaftale, hvor pensionsalderen følges med levetiden, fuldstændig afgørende for, at Danmarks økonomi i dag er sund.
Hvis man tager et opgør med status quo i den nuværende velfærdsaftale, vil det ifølge Michael Svarer blive ”meget dyrt”:
”Det ville betyde at arbejdsudbuddet i fremtiden vil være markant lavere, end det er nu, og at der vil være færre penge at bruge på andre ting”, og ”man gør økonomien ekstra sårbar over for nogle af de andre trusler, der er. (…)”, slår den tidligere overvismand fast.
Torben Tranæs, professor i økonomi og forskningsdirektør ved VIVE
Forskningsdirektøren for Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Torben Tranæs, slår ligeledes fast, at man skal passe på med at ændre på noget, der er så fundamentalt for økonomien som velfærdsaftalen:
”Den overholdbarhed, man har bygget op, kan jo kun bruges én gang. Så en lempelse vil uanset hvad betyde færre penge til strukturelle investeringer i fremtiden, for eksempel i velfærd”.
Ifølge forskningsdirektøren vil en ændring af velfærdsaftalen fra 2006 sætte et stort præg på økonomien:
”Det største bidrag til at have holdbare offentlige finanser er den ændring, man lavede med velfærdsforliget i 2006 og 2001. Så det er helt afgørende for økonomien. Og man skal ikke rykke meget ved det, før det har store effekter”, har Torben Tranæs udtalt.
Torben M. Andersen, professor i økonomi og formand for Velfærdskommissionen
Økonomiprofessoren Torben M. Andersen var formand for den kommission, hvis faglige grundlag udmøntede sig i velfærdsaftalen fra 2006.
Ifølge ham vil en realisering af statsministerens forslag have vidtrækkende konsekvenser for statsfinanserne.
”Det er rigtig meget af samfundsøkonomien, der hviler på den aftale. Det er den løsning, som gør, at Danmark i dag står som et af de lande, der er bedst rustet til, at der bliver flere ældre”.
Hvis statsministerens forslag om at pensionsalderen skal fastfryses ved 70 år i 2040 bliver aktuelt, vil der ifølge økonomiprofessoren ”komme et stort og systematisk underskud i de offentlige finanser”, hvilket ikke vil være en holdbar løsning, da man således ”(…) skal ud og skaffe finansiering. Enten ved skattestigninger eller besparelser”.
Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv
Og det er ikke kun de uvildige økonomiske eksperter, der er kritiske overfor konsekvenserne af statsministerens pensionsforslag.
Også i erhvervslivet bliver meldingen om en lavere pensionsalder mødt af både kritik og undren.
Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, har erklæret sig helt uforstående over for, at man vil justere på velfærdsforliget, da netop denne aftale har sikret en stærk økonomi:
”Vi burde faktisk have en diskussion om det præcist modsatte – nemlig om hvordan vi får mere arbejdskraft – ikke hvordan vi får mindre”, udtaler Brian Mikkelsen.
Morten Høyer, politisk direktør i Dansk Industri
Samme kritik bliver statsministerens forslag mødt af fra industrien.
Morten Høyer, der er politisk direktør i Dansk Industri, har kaldt det bekymrende, at Socialdemokratiet løber fra det, der beskrives som en af de allervigtigste aftaler for dansk økonomi i de seneste 50 år:
”Det er helt afgørende for dansk økonomi, at pensionsalderen følger den stigende levealder, og det er ganske enkelt ikke til at forstå, at et af partier bag aftalen nu dropper den”.
Velfærdsaftalen fra 2006 udgør nemlig en fundamental grundpille i den danske nationaløkonomi:
”Det er kommet danskere i alle hjørner til gode, og det er bestemt ikke tiden til at trække tæppet væk under så væsentlig en aftale. Jeg håber på vegne af dansk erhvervsliv og for danskernes økonomi ikke, at det kommer til at ske”, udtaler Dansk Industris politiske direktør.
Jan Rose, forskningschef i Rockwool-fonden
Hos Rockwool-fonden har forskningschef, Jan Rose, også meldt sig i koret af uafhængige eksperter, der er skeptiske overfor statsministerens forslag.
Hvis statsministeren lykkes med at stoppe den såkaldte indeksering – at pensionsalderen følger levetiden – vil der nemlig være tale om et opgør med noget af det helt centrale i Danmarks økonomi.
Dette princip er nemlig ifølge Jan Rose en kronjuvel i den danske model, og han påpeger, at en ændring af velfærdsaftalen således vil have afgørende betydning for fundamentet for den danske nationaløkonomi:
”Uden den automatik vil det være en bombe under finansieringen af velfærdssamfundet”, udtalte han eksempelvis til TV2.