Folketingsmedlem

Katrine Daugaard

Socialordfører
Kulturordfører

Scroll for mere

Derfor er jeg liberal

Jeg har ikke altid været bevidst om, at jeg er liberal. Men jeg har altid følt mig i opposition til det miljø, jeg voksede op i. Først i mit tidlige voksenliv opdagede jeg, at den følelse af at være i opposition i virkeligheden var et udtryk for min egen liberalisme.

Jeg voksede op i et meget venstreorienteret miljø med to flippede forældre. Kort efter min fødsel besluttede de at flytte fra Nørrebro til en pløjemark ti kilometer uden for Faaborg. Så det gjorde vi – mine forældre og dengang etårige mig.

Den idealistiske livsstil og drømmen om det enkle, selvforsørgende liv blev dog aldrig til mere end et ideal udtænkt i en Nørrebrolejlighed. Mine forældre blev nemlig skilt allerede da jeg var tre år gammel. Efter deres skilsmisse voksede jeg op i hos min far på Sydfyn. Hverdagen var fuld af speltboller, friskole, musik og grænsesøgende adfærd.

Jeg har altid følt mig i opposition til alt det, jeg voksede op i. Der var for langt fra det, der blev sagt, til det, der blev gjort. Der blev prædiket solidaritet og fællesskab, men hverdagen gik for de fleste ud på, hvordan man kunne undgå at betale skat. Tingene hang ikke sammen i mit hoved.

Jeg havde også en stor frihedstrang. Som mange andre liberale, var jeg nok lidt en Rasmus Modsat. Da jeg begyndte på den konservatorieforberedende skole, MGK, deltog jeg i Melodi Grand Prix. Da jeg gik på musikkonservatoriet sang pop og dansktop – ikke jazz. Det var præcis det modsatte af det, de andre synes var cool.

Min frihedstrang og smårebelske tendenser blev omsat til et politisk formål i 2010. Jeg havde jeg lige født mit andet barn, og fra barselssengen så jeg Anders Samuelsen tone frem på mit TV. Jeg kan tydeligt huske den fornemmelse jeg sad med: Endelig kom et parti, som turde tænke anderledes. Jeg oplevede med det samme et parti, der talte til mit verdenssyn.

Før den dag i barselssengen var mit liberale verdenssyn ikke noget, jeg tydeligt havde artikuleret for mig selv. Men pludselig stod det klart, og jeg meldte mig ind i Liberal Alliance dér. Helt konkret var det socialpolitikken og retsprincipperne, der tændte min gnist. Jeg kunne se hvordan statens indgriben i borgerens privatsfærer tog overhånd. At identitetspolitiske strømninger hev os i den gale retning, og der blev slækket på vores retssikkerhed.

Mit politiske liv var begyndt, men der gik længe fra jeg meldte mig ind i partiet, til jeg stillede op. Måske hænger det sammen med, at jeg stille og roligt byggede på til min forståelse af liberalisme. I starten var det at være liberal ret sort og hvidt for mig. Formlen var simpel: Er det frihedsbegrænsende? Så var det dårligt. Øgede det derimod frihed? Ja, så var det godt. Men efterhånden var der flere hensyn at tage i den ellers simple liberale ligning. Etiske spørgsmål, historiske årsager og generelt et værdipolitisk perspektiv på sager, jeg endnu ikke kender min egen holdning til, er noget jeg er begyndt at inddrage.

I dag er jeg så folketingsmedlem. Jeg nyder hver dag at kæmpe for de værdier, jeg nok altid har haft, men først blev for alvor blev opmærksom på langt, langt senere.

Udvalgsposter og ordførerskaber

Ordførerskaber
Kulturordfører
Socialordfører

Udvalgsposter
Kulturudvalget (KUU)
Kirkeudvalget (KIU) – 2. ordfører
Socialudvalget (SOU)
Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse (IP)

Mød Katrine - Afspil video

Om Katrine Daugaard

Katrine Daugaard er valgt for Liberal Alliance i Fyns Storkreds. Katrine er 40 år og uddannet cand.musicae fra Syddansk Musikkonservatorie & Skuespillerskole. Hun er mor til Conrad på 14 år og Elin på 11 år. Katrine er opvokset på Sydfyn, og i dag bor hun i Svendborg. Katrine underviser til dagligt børn og unge i musik, sang og kor. Herudover er hun selvstændig erhvervsdrivende med feriestedet Lehnshøj Bed & Breakfast, som ligger på Hvidkilde Gods i udkanten af Svendborg.