Alexander Ryle
11. april 2025

De blå partier har talt for meget om biler og for lidt om byliv, træer og luftige boulevarder med blomster og græs. Derfor stemmer københavnerne rødt.

Selv om man er blå som os, kan man godt få nok af det evige klynk over, hvor rødt københavnerne stemmer.

For hvorfor stemmer så mange københavnere egentlig rødt? Det virker umiddelbart mærkeligt, når mange af dem har ganske høje indkomster, hvilket ofte får vælgere til at stemme blåt. Kunne forklaringen være, at de blå partier i København har gjort noget galt? Så vi ikke kan tillade os at brokke os, men i stedet må kigge indad – fordi vi selv bærer en del af ansvaret? Det mener vi.

Det, de blå partier i København har gjort galt i årtier, er, at de ikke har formuleret en vision for et København, som et grønnere og rarere sted at bo. Et København, hvor der er plads til børn på løbehjul, boldspil på græsplæner i hvert kvarter, træer og blomster i gaderne, mere ro og mindre sort asfalt.

Det er da en god vision at have! Men vi har for længe overladt det til venstrefløjen at sælge den vision til københavnerne, og til ingens overraskelse har byens vælgere kvitteret for det ved at stemme rødt.

Imens har blå partier ført valgkamp på, at byens største problem er, at biler ikke må køre hurtigt nok på vejene, som i øvrigt er for smalle til trafikken og for ensrettede, og at kommunen ikke stiller pladser nok til rådighed for bilerne, når de skal parkeres.

Liberal Alliance begyndte vi så småt i valgkampen i 2021 at sige fra over for denne blå fortælling. Måske var det ikke realistisk at bygge en masse underjordiske parkeringspladser til én million kroner stykket på de københavnske skatteyderes regning, sagde vi.

Siden har vi i valgperioden i Københavns Borgerrepræsentation bakket op om lokale forskønnelses- og begrønningsprojekter i boligkvarterer og i Indre By, også når det har betydet, at enkelte parkeringspladser blev nedlagt. Og vi har hævet prisen på beboerlicenser ud fra devisen: Vi kan simpelthen ikke mætte et tæt på uendeligt behov for meget billige kommunale parkeringspladser i byen – vi bliver nødt til at hæve prisen på parkering, så borgere med et mindre behov for at eje egen bil tilskyndes til at vælge delebiler og andre løsninger.

Det er også den politik, vi agter at føre i den kommende valgperiode. Pladsen i en by som København er trang, og mange værdige behov skal dækkes. I de senere årtier har vi i København nedlagt parkering på centrale pladser og gader, fordi vi hellere ville skabe rum for byliv, rekreation og en smuk og rar by at være i. Biler kan ikke længere parkere i hverken Nyhavn, på Kongens Nytorv, Israels Plads, Christiansborg Slotsplads eller Gammel Torv. Og det er alle glade for! Vi vil fortsætte med at skabe mere plads til andet byliv fremfor parkering i Middelalderbyen.

Nedlæggelsen af p-pladser i indre København er sket i takt med, ikke i modsætning til, at København er blevet en stadig mere attraktiv by at bo i, arbejde i og besøge. Det er faktisk ikke sådan, at folk ikke vil bo i København længere, fordi der ikke er så mange parkeringspladser i København K, som der var engang. Arbejdspladserne forsvinder heller ikke ud af byen, og turisterne fra resten af Danmark og udlandet er ikke holdt op med at komme til os. Tværtimod!

Flere vil bo i, arbejde i og besøge København i dag, end før de parkeringspladser blev nedlagt. Fordi her er rarere at være, og fordi byen er blevet smukkere af det. Fordi der er plads til mere af det københavnske byliv, som vi alle godt kan lide, men som ikke har med parkering af biler at gøre: en gåtur gennem byen, cafébesøg med udeservering, slikke sol på en bænk og mødes med vennerne.

København blev lavet, før bilen blev allemandseje. Brede boulevarder med træer, græs og blomsterbede prydede byen sammen med smalle brostensbelagte gader, og gående og cyklende københavnere myldrede over det hele. Siden kom fremskridtet til København med individuel persontransport i biler, og boulevardernes træer blev fældet, og blomster blev asfalteret, mens der blev tegnet hvide streger til parkering i de smalle gader.

Nu skriver vi 2025, og man kan som borger i København komme kvikt fra den ene ende af byen til den anden med enten S-tog eller Metro-tog. Vi har cykelstier overalt, og elcyklen er tilgængelig for enhver, som ikke har rå muskelkraft nok til at dække sit behov for tilstrækkelig hurtig fremdrift.

Vi har planlagt en ny østlig ringvej fra Nordhavn til Lufthavnen, så udefrakommende i fremtiden både kan køre den ene og den anden vej rundt om København, uden at skulle igennem byen, og så københavnere med bil også vil kunne køre ud til ringvejssystemet, rundt om byen og ind igen der, hvor de skal hen. Tiden er faktisk moden til, at også vi blå partier i København kan sige, at vi forestiller os en by, hvor bilerne fylder mindre, og hensynet til menneskelivet fylder mere.

Vi tror på, at det er en rigtig vej at gå for København. Vi tror også, at mange flere københavnere vil stemme blåt, hvis vi blå partier siger det højt. De røde har for længe haft monopol på at ville mere med København end gennemkørsel af biler og billige parkeringspladser.

“De røde har for længe haft monopol på at ville mere med København end billige parkeringspladser”

(Indlæg bragt i Politikken d. 11. april 2025)