Slip iværksætteriet løs
Det danske sundhedsvæsen er notorisk dårligt til at udnytte og lære af sundhedsiværksættere samt udbrede deres løsninger på tværs af systemet. Det går i sidste ende ud over patienterne, som ikke får nok glæde af den innovation og teknologi, der kan skabe bedre behandling med fokus på den enkeltes behov.
Hvorfor kan den dygtige sygeplejerske, der altid går forrest og altid melder sig frivilligt til at tage en ekstra vagt for en syg kollega, ikke belønnes med en højere løn eller en bonus? Hvorfor skal den sygeplejerske, der har været på afdelingen i flest år, automatisk have den højeste løn alene på grund af sin anciennitet?
Det vil vi:
Vi vil skabe et sundhedsvæsen, der indretter sig efter patienternes behov. Et sundhedsvæsen, der tør tage de nyeste og bedste teknologier i brug til gavn for både patienter og medarbejdere. Et system, der ser dig som et individ, der ikke nødvendigvis skal presses ned i en bestemt kasse, bare fordi, at det altid er blevet gjort sådan.
I dag sker det ofte, at der igangsættes nye projekter, men når det kommer til at udbrede de gode idéer i systemet, er der mange steder, hvor de kan strande. Der skal skabes incitamenter, der sikrer, at projekter, som fungerer godt, også bliver bredt implementeret og kommer patienter i hele landet til gavn.
Sådan gør vi:
Lokal innovation - national skalering
I dag bliver ny teknologi i alt for ringe grad udbredt til hele sundhedsvæsenet på tværs af regioner og hospitaler. En af forhindringerne er regionerne selv, som alt for ofte favoriserer egne løsninger over de løsninger, som vi ved virker, og som allerede fungerer på andre sygehuse og i andre regioner.
Innovationen skal stadig foregå ude på de enkelte afdelinger, men når der kommer ny teknologi, som vi kan se fungerer på et sygehus, skal den nye nationale enhed, SundhedDK, have kompetencen til at udrulle den på tværs af landets hospitaler.
En mere helhedsorienteret psykiatri
Der er behov for, at vi helt gentænker psykiatrien. Mange af de mennesker, der ender i psykiatrien, har slet ikke behov for psykiatrisk behandling. Det kan for eksempel være unge med ondt i livet eller mennesker, der står midt i en livskrise. De kunne muligvis have langt større gavn af at tale med en psykolog eller en specialsygeplejerske. Derfor vil vi skabe en langt mere differentieret psykiatri, som ser hele mennesket. Det vil vi blandt andet gøre ved at give psykiaterne mulighed for at ansætte andre faggrupper til at løfte nogle af opgaverne i psykiatrien.
Dygtigt personale skal have højere løn og mulighed for bonus
Liberal Alliance ønsker en højere grad af lokal løndannelse i det offentlige sundhedsvæsen, således, at f.eks. en del af de lønstigninger, som aftales ved de centrale overenskomstforhandlinger, afsættes til puljer, som udmøntes efter aftale på den enkelte arbejdsplads eller med den enkelte arbejdsgiver.
Det giver den enkelte leder i sundhedsvæsenet rum til at motivere og prioritere de dygtigste sundhedsansatte, som skaber størst gavn for patienterne, og som lederen har en særlig interesse i at beholde.